Leijonilta mittava pyörätuolilahjoitus vanhustenhuollolle

KlubitJuuan vanhustenhuollon yksiköt saivat kerralla merkittävän kohennuksen asukkaidensa kuljetusmahdollisuuksiin, kun LC Juuka, Arne Ritari – säätiö ja Juuan kunta hankkivat yhteisvoimin 15 pyörätuolia turvavöineen ja kaatumisesteineen. Pyörätuoleista kaksi on erityisesti vuodepotilaille tehtyjä kuljetuspyörätuoleja, joissa on niskatuet.
Yhdistämällä voimavarat toisen paikkakunnalla toimivan LC Juuka/Elli klubin kanssa saavutettiin yhteistyö ja palveluvoima, jonka merkitys heijastuu vielä kauaksi tuleviin vuosiin. LC-Juuka Elli klubi on sitoutunut ulkoiluttamaan terveyskeskuksen ja Kotikallion10 osastoa, sekä Martta -kodin kaikki ulkoilemaan halukkaat potilaat vähintään kerran viikossa ympäri vuoden
Kesän mittaan käyttöön otetut pyörätuolit luovutettiin virallisesti 6. syyskuuta.
– Pyörätuolihankkeen alullepanija ja päätoimija oli LC Juuka, mutta hanke ei olisi onnistunut ilman LC Juuka/Ellin työpanosta ja Arne Ritari -säätiön avustusta, lahjoituksen luovuttanut LC Juuan presidentti Pirjo Halonen korosti.
Hän toivoi pyörätuoleille paljon käyttöä ja uskoi niiden tarjoavan juukalaisille vanhuksille entistä paremmat ulkoilumahdollisuudet.
LC Juuan edellisen toimintakauden presidentti Seppo Kettunen toisti vanhan viisauden, että pienistä puroista tulee suuri virta. Alkuun viidentoista pyörätuolin hintalappu, noin 13 000 euroa, tuntui mahdottomalta. Ajatusta lähdettiin kuitenkin kehittelemään ja onnistuttiin saamaan aikaan lumipalloefekti. Klubin omien keräysvarojen lisäksi Arne Ritari säätiö myönsi avustuksen ja pyörätuolit toimittanut yritys tuli hinnassa vastaan, kaikki loksahti lopulta kohdalleen. Pyörätuoleihin saatiin jopa lisävarusteita. Juuan kunta toimi aktiivisena tukena hankinnan toteuttamisessa.
Pyörätuoliajatuksen isä oli Pentti Juntunen, jonka mukaan pää oli tavallaan auki, kun LC Juuka oli jo aikaisemmin lahjoittanut yhden pyörätuolin Kotikallioon. Kun LC Juuka/Elli aloitti syksyllä 2010 vanhusten ulkoiluttamispalvelun, kuului voimakas viesti, että tarvitaan lisää pyörätuoleja.
Ulkoiluttamispalvelua LC Juuka/Ellin puolelta järjestellyt Jouko Soukka jatkoi, että klubi lupasi hankkeelle takuusummana 350 tuntia ulkoilua á 10 euroa. Määrä tuli lopulta täyteen kaksinkertaisesti.
Arne Ritari -säätiön edustajana Kari Inkeroinen kertoi säätiön periaatteesta tuplata kokoon saatu lahjoitussumma. Kaikki säätiön avustukset kohdennetaan Suomeen.
Pyörätuolilahjoituksen vastaanottivat vs. johtava hoitaja Sari Karhinen, vs. osastonhoitaja Sirpa Räsänen vuodeosastolta, vastaava sairaanhoitaja Kirsi Rissanen Kotikalliosta ja fysioterapeutti Outi Ruotsalainen fysioterapiasta.