35. Naisten messut – Ellin Taitomessut

Ensimmäiset joulumyyjäiset – Naisten messut pidettiin vuonna 1983 silloisen Säästöpankin tiloissa. Järjestäjänä olivat pankki ja Juuan naisjärjestöt. Hittituote oli hernekeitto, jota sai ostaa omiin astioihin, ja oman pellon viljasta leivottu ruisleipä. Mukaan järjestäjäksi tuli 4H-yhdistys yhdessä naisjärjestöjen ja Karjalaisseuran kanssa. Kasvaessaan messut siirtyivät koulun tiloihin ja sittemmin kulttuuri- ja liikuntatalolle. Joskus aikoinaan järjestäjinä on ollut Juuan kunnan elinkeinotoimi ja yrittäjät. Kymmenen vuoden ajan messujen järjestelyvastuun kantoi Juuan Työttömät, sen jälkeen Osuuskunta Käs’pari. Viimeiset kahdeksan vuotta järjestäjänä on ollut hyväntekeväisyyteen varoja keräävä LC-Juuka puolisotoiminta yhdessä lionien kanssa. EllinTaitomessujen tuotolla on jo tuettu monia kohteita. Tänä vuonna vuorossa ovat nuoret opiskelijat sekä Juuan Urheilijoiden toiminta. Kolmekymmentäviisi vuotta on tapahtumalle kuin tapahtumalle pitkä perinne. Yhä juukalaiset, yritteliäät naiset jaksavat innokkaasti aloittaa tuotteiden valmistuksen jo syksyllä ja leipoa lämpimäisiä vielä messuaamuna. Monet naisyrittäjät ovat todenneet messut hyväksi markkinointikanavaksi. Yritteliäitä naisia saapuu Juuan messuille myös naapurikunnista.
Monille pienille järjestöille messuilta saatava tuotto on koko vuoden toimintaraha tai ainakin hyvä lisä siihen. Järjestöt ovatkin tänä vuonna hyvin esillä messuilla. Messut tulee avaamaan, perinteen mukaan, Juuan Elli. Arja-Ellin jälkeen esiintymään pääsee Juuan kansalaisopiston musiikinopiskelijat.
Uusien messujen suunnittelu alkaa melkeinpä heti edellisten päätyttyä. Suunnittelupalavereissa mietitään uudistuksia – missä onnistuttiin, mitä ensi kerralle. Ensimmäiset pöytävaraukset tulevat jo syyskuussa, ja usealla näytteilleasettajalla on oma vakiopaikkansa, jonka he haluavat vuodesta toiseen
Järjestelyporukkaan kuuluvat parikymmentä henkilöä vastaavat niin myyjien kuin messuvieraidenkin viihtyisyydestä, pöytäpaikkojen myynnistä, messujen markkinoinnista ja tietenkin kahviosta. Oma jumppansa on pöytien kantamien, asettelu ja kokoaminen. Messujen aattona on kiireisintä huisketta. Myyjät kantavat tavaroita sisään ja laittavat myyntipöytiä näyttävään kuntoon. Tunnelma on odottavan jännittynyt.
Messujen järjestäminen on talkootyötä jolle ei kannata laskea tuntihintaa.
Joulukuun toisena sunnuntaina messuilla tavataan tuttavia ja ihastellaan osaavien käsien tuotteita, ostetaan kotiin viemisiksi leivonnaisia ja pukinkonttiin paketteja. Ostosten lomassa viihdytään messukahviossa, jossa juodaan makoisat kahvit kotitekoisten leivonnaisten kera.
Onnistuneista messuista kiitos kuuluu , juukalaisille asiakkaille ja kaikille myyjille. On ollut ilo seurata vuodesta toiseen sitä kuhinaa ja puheensorinaa joka messuille kuuluu, siksi näitä jaksetaankin järjestää

Viidettätoista kertaa mukana messujen järjestämisessä,
Merja Kärkkäinen